Modestyliste van de 20e eeuw

Joke van Dijk weet met terugwerkende kracht modetrends uit de vorige eeuw te duiden en betekenis te geven voor het heden. Als een van de grootste modeverzamelaars van Nederland heeft zij een enorme kennis opgebouwd van de verschillende modestijlen en hun achtergrond. Zowel haar collectie als haar kennis deelt zij graag met u.

Bekijk de Topstukken uit haar verzameling.

Ze studeerde in 1984 af als docent Handvaardigheid en Textiele werkvormen aan de VLVU in Amsterdam.

Joke van Dijk met haar collectie

Joke met haar collectie

Mode is de rode draad in haar carrière. Ze begon met naailes, werkte als ontwerpster van kinderkleding voor het confectiecentrum in Amsterdam en studeerde modegeschiedenis. Naast Couturage is zij docent Textiele werkvormen en CKV op een middelbare school in Haarlem.

Met de aankoop van een indrukwekkende collectie historische mode en accessoires in 1999 kreeg Couturage haar huidige vorm. “ In een museum verdwijnt oude Couture vaak in een depot. Ik ben voorzichtig met mijn collectie, maar een kledingstuk leeft pas als iemand het draagt. Samen met mijn medewerkers breng ik modegeschiedenis onder de mensen. Dit bedrijf past bij mij. Ik vind het leuk om mensen goed te kleden en ben van nature een verzamelaar. Altijd op zoek naar nieuwe juweeltjes die nog aan mijn collectie ontbreken.”

Lees meer over de Gastcolleges, de mogelijkheden om stukken te lenen voor een expositie en bekijk de media aandacht voor Couturage.